Bebaskan komputer daripada virus
Apakah langkah terbaik yang perlu diambil untuk memastikan komputer bebas daripada virus?.

Ini kerana sering berlaku keadaan membabitkan sesebuah komputer yang telah dilengkapi perisian anti virus tetapi masih berhadapan dengan masalah serangan virus. — Mohd. Faliq

Beberapa langkah yang boleh diambil

* Pastikan anda menggunakan filem, lagu, permainan, perisian atau program komputer yang tulen.
Ini termasuk bahan yang mengandunginya seperti DVD, CD dan lain-lain.

Berkemungkinan besar bahan-bahan yang tidak tulen tersebut juga mempunyai virus komputer.

* Sentiasa mengemaskini Windows dengan Windows Update pada laman web Microsoft.

* Sentiasa mengemas kini enjin atau program kemas kini perisian anti virus yang digunakan.

* Buat salinan pendua konfigurasi Windows menggunakan Systems Restore.

Namun ia tidak kebal kepada virus tetapi hanya beroperasi seperti biasa dalam masa tertentu sebelum kembali kepada keadaan yang di serang virus komputer.

* Tidak memuat turun program-program komputer yang dicurigai di Internet atau dalam e-mel. Sekiranya mahu memuat turun program komputer itu juga, ia perlu diimbas terlebih dahulu menggunakan perisian anti virus yang telah dikemas kini. Elakkan daripada program-program perkongsian fail P2P seperti Torrent dan Kazaa kecuali anda tahu dari mana fail tersebut di muat turun

* Melayari Internet dengan selamat. Pelayar web yang digunakan seperti Mozilla, IE dan sebagainya perlu dikonfigurasikan dengan selamat dan betul di bahagian fungsi sekuriti seperti sentiasa tidak membenarkan pop-up Windows atau tetingkap terbuka.

* Sentiasa mengimbas program atau fail komputer yang diperolehi daripada luar dengan perisian anti virus yang telah dikemas kini seperti cakera Flash USB, disket, CD, DVD dan sebagainya .

* Pasang program firewalls persendirian atau personal firewall untuk menambah baik sistem perlindungan komputer anda tetapi ia perlu dikonfigurasikan dengan baik.

Dalam Windows sudah terdapat program tembok api ini yang dikenali sebagai WindowsFirewall. Program-program yang lain adalah seperti Zone Alarn, Sygate dan lain-lain.

Inilah antara langkah awal yang boleh diambil.
ps : 'Mencegah  lebih  baik  dari  mengubati'

0 comments:

top