Banyak lemak punca buta ???
LONDON: Mengumpul lemak ketika usia pertengahan mungkin meningkatkan risiko seseorang lelaki menjadi buta pada penghujung usianya. 

Pembesaran bahagian pinggang meletakkan lelaki dalam bahaya mendapat pemerosotan makula (AMD) berkaitan usia, punca utama kehilangan penglihatan, kata penyelidik.


Peningkatan kecil dalam saiz pinggang sekali pun dilihat menambah risiko AMD sehingga 75 peratus. Namun wanita jelas tidak terjejas, berikutan kehadiran hormon estrogen.
Lemak perut mengeluarkan estrogen ke dalam badan dan kajian haiwan menyatakan hormon itu boleh menyebabkan pembengkakan dalam salur darah pada bahagian belakang mata. 

Wanita memiliki paras tinggi estrogen sepanjang hayat mereka dan kelihatan kurang sensitif terhadap kesannya, lapor akhbar Daily Mail. 

Penyelidik di Universiti Melbourne memantau perubahan pada bahagian pinggang lebih 21,000 lelaki dan wanita berusia antara 40 dan 69 tahun selama beberapa tahun bagi mengesan jumlah mendapat AMD. 

“Kajian kami menggariskan pentingnya obesiti abdomen sebagai faktor risiko AMD,” kata saintis, menurut kenyataan Melbourne.

Hasilnya menunjukkan walaupun perubahan kecil dalam kadar pinggang/peha lelaki, ukuran pinggangnya berbanding peha, menjurus kepada peningkatan mendadak risiko AMD. – Agensi Sumber : Berita  Harian


ps : 'Kurangkan  Lemak'

1 comments:

Rozuan Ismail said...

oo really..sudah tiba masa untuk bersenam dan jaga makan..takut buta..

top