10 sebab komputer Hang / Sangkut / Jem






okeh...malam  ni  aku  mau  sembang  pasal  komputer  lak  la....aku  tau  ramai  yang  tak  berapa  tau  pasal  komputer  ni  maklum  la  tau  guna  je  kan  nak  repair ke nak  format  ke  memg  korang  taruk  kat  kedai  la....aku  dapat  info  ni  dari  page  isuhangat.net  yang  telah  mengupas  panjang  lebar  berkenaan  masalah  ni....golongan  yang  kurang  tau  pasal  komputer  ni  majoritinya  orang  pompuan  kalau  yang  laki  memg  dah  pandai  repair  sendiri  pun....hehe....mari   kita  tengok  satu  persatu  sebab  dan  penyelesaian  yang  menyebabkan  komputer  korang  Hang / Sangkut / Jem...



1. Ctrl+Alt+Delete
- Start Task Manager
- Klik pada program yang ‘not responding’
- End Task
Jika Task Manager pun tak boleh run

2. Force Reset. Tekan butang reset atau butong ‘power’ selama 15 saat dan komputer anda terus shut down, tetapi shut down cara paksa ini akan menyebabkan hardisk anda ‘koyak’ juga perisian berlaku error.

Apa penyebab komputer hang?

1. Hardware Konflik
Selalu berlaku antara satu hardware dengan hardware yang lain tidak support sesamanya atau mungkin hardware tidak dipasang dengan baik dan juga kemungkinan salah satu hardware yang ada masalah.


Cara mengetahui sebuah hardware bermasalah atau tidak : klik Start – Setting Control Panel – System Device Manager. Lihat apakah ada hardware yang bertanda ! dalam segitiga kuning. Kalau ada bermaksud hardware tersebut bermasalah.. Cara mengatasinya adalah menginstall semula driver hardware tersebut. Atau anda boleh menggunakan tool unutk melihat driver apakah driver sudah terinstall atau belum.

2. Keadaan RAM
RAM yang kurang baik selalu menyebabkan “Blue Screen”. Kemungkinan pula disebabkan anda memasang 2 RAM dengan spesifikasi yang berbeza. Sebaiknya RAM pada sebuah Komputer harus sama, kalau perlu 1 jenis yang sama.

3. BIOS expired
Komputer hang juga mungkin disebabkan karena BIOS motherboard expired untuk support hardware baru.
Layari website pembuat BIOS motherboard anda dan cari updatenya.

4.Hard Disk
Susunan file di hardisk tidak tersusun boleh menyebabkan PC menjadi hang. Untuk mengelakannya, selalu lakukan Disk Clean-up sebulan sekali dan juga defrag.

5. Fatal OE exception
Hal ini disebabkan oleh VGA Card yang tidak support. Untuk mengatasinya cuba ubah setting appearance. Dan jika ada error juga bererti VGA Card anda perlu diganti.

6.Terkena Virus dan spyware
Lindungi PC anda dengan Anti Virus yang up-to-date. Jika mahu yang percuma saya cadangkan Avira.

7. Printer
Semasa mahu print file besar seperti Power Point, selalu juga membuat PC hang. Ini disebabkan setiap kali melakukan print dokumen, Komputer menghantar data file tersebut ke memori printer, sedangkan printer hanya menyediakan memori yang kecil. Jika ini berlaku maka cabut kabel printer dan tekan butang reset pada printer.

8.Software
Masalah yang juga sering membuat komputer hang adalah software yang kita install tidak support dengan Sistem Operasi. Sebelum menginstall software periksa dulu apakah mendukung OS PC tersebut atau tidak. Semak juga system requirement untuk hardwarenya.

9. Panas
Biasanya hardware tidak dapat berfungsi dengan normal jika komputer terlalu panas, cara mengatasinya ialah menambah kipas atau cooler pad pada laptop dan shut down sekejap komputer anda.

10.Power Supply
Supply elektrik yang kurang juga boleh membuatkan PC tidak berfungsi dengan maksima. Sesuaikan daya pada Power Supply dengan keperluan elektrik PC anda.


 Sumber : http://www.isuhangat.net/


Tapi  kalau  masalah  tu  tak  boleh  selesai  jugak  lebih  baik  korang  buat  macam  kat  bawah  ni...aku  jamin  tak kan  hang  dah  dan  korang  boleh  trade  in  balik  itupun  kalau  tokey  kedai  mau  lagi  la....ehehe











ps : 'sila  jaga  komputer  korang  macam  jaga  bf / gf  korang'

5 comments:

edot said...

nice info bro~

TaufiqHafiidh said...

oh thanks... :-)

iDeaL cRazEe said...

hahaha...gua suke gambar tu..kahkahkah =)

Lady Hasnor said...

timbang berat anda guna laptop~ ekeke

TaufiqHafiidh said...

org tu tengah menguji kekuatan laptop la....hahaha

top