Ini kisah benar dari Jepun...klu tak sanggup tengok gambar di atas lebih baik terus pergi kepada artikel di bawah..
Seorang datuk, Shota Fujiwara dari Gifuprefecture yang sering mengeluh sakit kepala ialah penggemar makanan khas Jepun seperti Sushi & Sashimi. Tabiat pemakanan ini telah dimulakan sejak usia muda lagi. Namun pada usia tua, dia mengalami sakit kepala yang sangat teruk dalam 3 tahun terakhir sehingga dia tidak dapat bekerja dan menjalani hidup secara normal lagi.
Sakit kepalanya itu telah merebak sehingga membentuk seperti bengkak ikan lohan. Selepas dia menjalani pemeriksaan CT-scan & X ray di hopsital, doktor mendapati ada benda-benda kecil di dalam kepalanya namun masih berada di luar tempurung kepala.
Doktor terpaksa membedah kulit kepalanya dan menemui sesuatu yang mengerikan iaitu sarang ulat !!
Kemudian doktor memutuskan untuk melakukan pembedahan kulit kepala secara keseluruhan untuk membuang ulat-ulat tersebut
Jadi kalau nak makan apa-apa makanan mentah macam ikan ke udang ke atau lain-lain makanan laut pun elok rebus, panggang atau goreng dulu bagi memastikan segala parasit dalam daging tu mati...Budaya kita dah ajar cara makan yang betul dan tak perlu nak ikut budaya makan Jepun tu..
ps : 'utamakan kesihatan'
0 comments:
Post a Comment